Galatasaray Kürek Tarihinde 1950'li Yıllar
1952 Helsinki Olimpiyatları'na Kürek takımı götürülmemişti. Bunun üzerine İstanbul Bölge Müdürü ve ülkemizdeki ilk kürekçilerdenSait Selahattin Cihanoğlu’nun maddi ve manevi desteği ile Su Sporları Federasyonu temsilcisi eski kürekçi Orhan Saka ve Efdal Nogan Frankfurt Ulaslararası Yarışları için bir organizasyon düzenledi. Tonguç Türsan, Edip Öke, Osman Baydar, Adem Çavdar, Sudi Tombaz, Mustafa Tokay ve dümenci Kazım Deniz Fenerbahçe’den, Ahmet Yavaşoğlu ve Petro Fanaryotis Galatasaray’dan olmak üzere bir ekip yola çıktı. Helsinki Olimpiyatları'ndan dönen ülkelerin kürekçileri ile 16-17 Ağustos 1952’de Main Nehri üzerindeki parkurda yarışlar yapıldı. Tek Çifte'de Tonguç Türsan, İki Çifte'de Tonguç-Adem ve İki Çifte Sürat'te Ahmet-Pedro birincilik kazandılar. Bu, Türk Kürekçilerinin ilk milli yarışı oldu.
1953 yılında Tonguç Türsan Almanya’da eğitimini sürdürürken girdiği geleneksel bir yarışta “Golden Skiff” kupasını kazanmıştı.
Spor teşkilatı bu yarışlardan cesaret alarak1955 Barcelona Akdeniz Oyunları'na katılma kararı aldı. Yarışlara gemiyle gidildi, tekneler taşınmadı ve oradan tedarik edilmeye çalışıldı. Tonguç Türsan ağır ve eski bir tekneyle girdiği yarışta ikinci olarak ülkemize bu alanda kazanılan ilk ve hâlâ tek gümüş madalyayı getirdi. Galatasaray’ınGeçilmez Armada'sı 5. olurken Fenerbahçe’nin Tonguç-Sudi ekibi tekne bulunamadığı için yarışamadı.
1957 yılında Bebek’teki kayıkhane Galatasaray Adası'na taşındı ve yıllarca birçok “Geçilmez Armada” orada yetişti. 60'lı yıllara geçilirken Ankara Mogan ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi kürek kulüpleri kuruldu ve tarihimizde önemli bir yer aldı.