26 Temmuz 2019 Cuma 23:23

“Olimpiyat madalyası hayal değil”

“Olimpiyat madalyası hayal değil”

Japonya’da düzenlenen Laser Radial Dünya Şampiyonası’nda 10. olarak 2020 Tokyo Olimpiyatları’na seçilme başarısı gösteren milli yelkencimiz Ecem Güzel ile Galatasaray Yelken Şubesi Menajeri İsmail Uzunlar, Galatasaray Televizyonu’nda yayınlanan Serbay Şenkal’ın sunduğu Gün Ortası programının konuğu oldu.

Olimpiyat seçmesini kazanan ilk yelken sporcusu ve Galatasaray Yelken şubesinden Olimpiyatlara katılacak ilk kadın sporcu olarak da tarihe geçen Ecem Güzel, şu ifadeleri kullandı:

“Süreç çok stresli geçti. Geçen sene Olimpiyat potası alınmıştı laser radyal sınıfında. Yelken Federasyonu sene başında seçme kriterlerini koydu ülke içinde kimlerin gidecekleri belli olacak diye. Avrupa ve Dünya Şampiyonası Olimpiyat seçmesi kriteriydi. Avrupa Şampiyonası Mayıs ayında Portekiz’de yapıldı. O ilk yarış olduğu için ekstra stresliydi. O yarışı 11. sırada tamamladım. Bakınca genel olarak iyi bir dereceydi. Geçen sene de 10. olmuştum. Bu farkın açılmaması beni mutlu ettim açıkçası. Japonya’da yapılan Dünya Şampiyonası’ndan da yeni geldik. Aslında son güne ikinci olarak çıkmıştım. Çok kötü 2 yarış geçirdim bu yüzden de 10. sırada tamamladım. Bunun biraz burukluğu var ama bizim önceliğimiz Olimpiyat seçmesini kazanmaktı. Dünya Şampiyonası’nda çok iyi bir yerde olabileceğimi gösterdim. Seneye yapılacak Avrupa ve Dünya Şampiyonası’nda hatta Olimpiyatlarda ilk 3’e, ilk 5’e oynayabileceğimi kendim görmüş oldum, herkese de göstermiş oldum.

Son gün ikinci çıkmıştım denize. Daha önce hiç bu kadar ön grupta yarışmamıştım. Neredeyse dünya derecesi yapıyordum. Onun birazcık baskısı olabilir. Ayrıca hava şartları bütün hafta boyunca çok zordu, değişken rüzgarlar vardı. Suda tek değilsiniz, 55 tane tekne var. Her an her yerden tekne çıkabilir. Stres bir yere kadar sizi tetikliyor ama bir yerden sonra bütün düşüncenizi, algınızı kapattırabiliyor.

Ben kulübümü gönülden seviyorum. Şubede en küçüğümüzden en büyüğümüze kadar hepimizin arası çok iyi. Herkes uyum içerisinde. Başarı da buradan geliyor. Dünyada herkes Galatasaray’ı biliyor. Portekiz sokaklarında Galatasaray minibüsünü gören herkes Galatasaray diye bağırdı. Benim yarıştığım her ülkede Türk olsun yabancı olsun armayı gören herkes bize selam veriyor, el sallıyor. İlk başta o kadar ilgi gördüğümüzde çok şaşırmıştım.

Kendimi burada aile ortamında hissediyorum. Ben Bodrum’da başlamıştık yelkene. İlk başladığım günden beri Olimpiyat hedefim var. İsmail ağabey beni küçüklüğümden beri tanıyor. Ben onu arayıp Galatasaray’a gelmek istediğimi söyledim ve iyi ki gelmişim. Haftalarca evinizden uzak kalıyorsunuz. Çok fedakarlık isteyen bir spor. Yelken sayesinde dünyada çok farklı ülkelerde bulundum. İstediğim sporu yaparak aynı zamanda yeni yerler görüyorum.

Son Dünya Şampiyonası’ndan sonra anladım ki Olimpiyat madalyası hayal değil. Bunu bana milli takım antrenörüm sürekli söylüyor. İlk 3 çok mu zor diye sormuştum. O da hiçbir şey imkansız değil demişti. 1 yarışım daha iyi geçseydi ilk 3’te olacaktım. Olimpiyatlarda daha da hazır olacağım. Hollandalı sporcu gelip beni tebrik etti ve çok iyi yarıştın dedi. Bazı şeylerin tecrübeden kaynaklandığını ve bir daha ki sefer bunları yaşamayacağımı söyledi. Olimpiyat şampiyonu bir sporcudan bunları duymak beni daha çok motive etti. Benden 6-7 yaş büyük sporcularla yarışıyorum. Yelken sporunda önemli olan teknenin içinde çok vakit geçirmek. Tekneyle bir bütün olmak önemli.”

Yelken Şubesi Menajeri İsmail Uzunlar ise şöyle konuştu:

“Ben bu sene Ecem’in hem Avrupa Şampiyonası hem de Dünya Şampiyonası’nda yanındaydım. Ecem bizim kulübümüze geldiğinden beri Olimpiyat hedefi olan bir sporcuydu. 2016 Olimpiyatları’na yeterince hazırlanamamıştık ama 2020 Olimpiyatları’na gerçekten çok iyi bir plan yaptık. Ecem bu sene çok iyi performans gösterdi. Ben Ecem’in bu işi başaracağını biliyordum. Yelken sporunun içerisinde çok farklı faktörler var hava şartları gibi. Rüzgar, yağmur, nem oranı ve hava sıcaklığı belirleyici oluyor. Dünya 10.’su olmak büyük bir başarı. Bu seneki antrenman programı çok iyi planlandı. Rakibini çok net bir şekilde geçti. Onunla onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Çok mutluyum.

Milli Takım antrenörlüğü dönemimde Ecem’in antrenörlüğünü yaptım. 6-7 seneden beri birlikte çalışıyoruz. Ecem’i çok iyi tanıdığım için bu morale ihtiyacı vardı. Yarış esnasında hep konuştuk, ben de denizdeydim. Hiçbir zaman yalnız bırakmadım onu. Çok sakindi. Bana göre bugüne kadar yaptığı en iyi performanstı hem karada hem de denizde. Psikolojik olarak da en iyi performansı gösterdi. Son gün dediği gibi suya ikinci çıktı. Yelken tarihinde en iyi derecemiz dünya beşinciliği. Biz bir anda yarışların ortasında birinci ve ikinci olduk. Yarış 6 gün sürüyor. Her gün 2 yarış yapılıyor. İlk 3 gün eleme yarışları yapılıyor. 55 sporcu yarışıyor. 3 gün sonunda en iyi 55 sporcu altın ve gümüş grupta yarışıyor. Ecem altın gruptan da birinci ve ikinci olarak çıktı. Bugüne kadar Türkiye’de yaşanmamış bir olayı yaşattı. Son gün şanssız iki yarış geçirdi ve onunculuğa geriledi. İlk 10 sporcuya ödül veriliyor. Ecem, kürsüye çıkarak ödülünü aldı. Bizi de orada çok duygulandırdı.

Rüzgarsörfü sporcumuz Onur Cavit Biriz de Olimpiyatlara hazırlanıyor. Ecem’in başarısı onu da inanılmaz motive etti.

Şubemizin yaptığı yıllık plan ve program var. Bazı yarışlarda Federasyon bir bütçe vermiyor. O an sizin o bütçeyi bulmanız gerekiyor. Yönetim Kurulu Üyemiz Banu Hanım ve Kulüp Genel Sekreterimiz Mustafa Bey ile paylaşıyoruz. Onlar hemen en kısa sürede sorunları çözüyorlar. Hiçbir sporcumuz çıktığı yolda yarı yolda kalmadı. Biz kulüp olarak tüm programı eksiksiz yaptık. Başarının en önemli etkisi bu. Yöneticilerimiz her yarışta bizimle iletişim halindeler. Bir sponsor desteği olmadan sadece kulüp desteğiyle başarılı oldu Ecem. 2016 Olimpiyatları sonrası rakip kulüp bizden oyuncu transfer etti. Ecem de ben de yolumuza Galatasaray’da devam ettik. Biraz ruh lazım, inanmak lazım. Bütün imkanlar tüm sporcularımıza eşit.

Haftada 6 gün, günde 3 antrenmanı var Ecem’in. Kondisyon antrenmanları var. Son 6 aydır hiç durmadan çalıştı Ecem. Hiç pes etmedi. Bir defa bile yapmak istemiyorum dediğini duymadım.

Sponsorlar biraz başarı hikayesiyle hareket ediyor. Galatasaray çok büyük bir marka. Kadın sporcu olarak ilk defa Ecem Güzel Olimpiyatlara gidecek. Şu an Galatasaray’da 2 sporcu Olimpiyatlara hazırlanıyor. Ecem bunu başardı, darısı Cavit’in başına. Ecem başarısıyla tarih yazdı. Gerçekleri tarih yazar, tarihi de Galatasaray.

Ecem Dünya Şampiyonası’nda başarabileceğini herkese gösterdi. Ecem bir Olimpiyat madalyasını ülkeye getirirse her sporcuya örnek olacak. Her sene Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası yapılıyor ama Olimpiyat 4 yılda bir yapılıyor bu yüzden çok önemli.

Biz 7 yaşından itibaren çocuklarımızı yelken sporuna başlatıyoruz. 15-16 yaş grubuna kadar Yaz Okulumuzda yelken öğreniyorlar. Yetişkinler için de eğitimlerimiz var Kalamış’ta. Bu sene katılım sayılarımız oldukça iyi. Şubeler içinde de çok iyi bir yardımlaşma var. Biz antrenmanlarda kürek şubemizin ekipmanlarını kullanıyoruz, yüzme antrenmanlarımızı sutopu havuzunda yapıyoruz.”