24 Aralık 2021 Cuma 13:34
“Olimpik branşların desteklenmesine ve gelişmesine öncülük edeceğiz”
Kulübümüzün 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na 24 sporcu ile katılma hedefinin ortaya konulduğu basın toplantısı Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda gerçekleştirildi.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Olimpiyat yolculuğunun 100. yılında, Türkiye’de Olimpiyat fikrinin kurucusu, Galatasaray Lisesi 1890 yılı / 26. devre mezunu Selim Sırrı Tarcan Ağabey'in izinde çıktığımız ve Olimpik Spor dallarımıza destek amacıyla başlattığımız projenin tanıtım lansmanına Galatasaray Spor Kulübü İkinci Başkanı Ali Polat Bengiserp, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Kalelioğlu, Ozan Şener ve 24 sporcumuz katılım gösterdi. Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, Türkiye Olimpiyat Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ve Türkiye Kürek Federasyonu İkinci Başkanı Murat Atay da toplantıda yer alarak günün anlam ve önemine değinen konuşmalarını yaptılar.
“SELİM SIRRI AĞABEYİN İZİNDE BİR YOL BELİRLEDİK”
Galatasaray Spor Kulübü İkinci Başkanı Ali Polat Bengiserp olimpik branşları desteklemek adına çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarını belirterek şu açıklamaları yaptı:
“2024 Paris Olimpiyatları, iki tane 100. yıl dönemini kapsıyor. Birincisi Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Olimpiyatlara katılışının 100. yılı, Paris Olimpiyatları’nın da 100. yılı çünkü birincisi 1924 yılında yapılmış. Buna giderken bir iddia ortaya koyalım istedik bu da Olimpik branşlarda 6 branşımız var seçtiğimiz ama bunlar genişleyebilir. Atletizm, yüzme, kürek, yelken, yelkene sörf de dahil, judo ve tekerlekli basketbol… Bu 6 branşta biz 24 Galatasaraylı sporcuyu 2024 Olimpiyatları’nda Paris’e yollamak gibi çok ciddi bir iddiaya giriyoruz. Kolay bir şey değil bu. Bugün yaşadığımız ekonomik zorlukların içinde daha da zor ama bizim bu projemizi destekleyecek sponsorlar, destekçiler arıyoruz. Tanıtım videosundaki müzik iki Galatasaraylının 1924 senesindeki Paris Olimpiyatları’na gitme yolunda çok önemli rol üstleniyor önderlik yapıyor. Bunlardan bir tanesi Selim Sırrı Tarcan, o zamanki adıyla Selim Sırrı Bey, Türkiye Olimpik Komitesi’ni tekrar kurup Baron Pierre de Coubertin ile anlaşma imzalayıp yola çıkıyor.”
“İkincisi de o zamanlar Federasyonlar Birliği gibi bir kurum olan kurumun başındaki Ali Sami Yen Bey. Bu iki ağabeyimiz Paris’teki Olimpiyatlara liderlik yapan kişiler. Biz de Selim Sırrı Ağabey'in izinde diye bir yol koyup kendimize 24 sporcumuzu Paris’e götürme iddiasıyla yola çıkıyoruz. Önümüzde 2,5 sene gibi bir süreç var. Türkiye’de maalesef hep göz ardı edilen sporlar en başta atletizm. Hiç sponsorluk almıyoruz, alamıyoruz. Judo takımımız kadınlarda geçen hafta Avrupa şampiyonu oldu onların da hiç sponsoru yok. Sponsorluklar hep belli branşlarda belli takımlara gidiyor bunu biraz kırmak istiyoruz ve Olimpik sporların da önemini ortaya çıkartmak istiyoruz. Burada biz Galatasaray Spor Kulübü olarak kuvvetli olan sosyal medya ağımız ve kapsama alanımızla birlikte Ocak 2022’den başlamak üzere bu spor dallarını Olimpik branşları desteklemek için çeşitli faaliyetler yapacağız. Galatasaray Televizyonu’nda her ay 2-3 saatlik Olimpik bir program olacak. Ocak ayı Galatasaray Dergisi’nde yer aldı. Türkiye’nin de bazı Olimpik kahramanları var. Bu kişiler de bizim bu projemize katılarak destek verecekler. Bunlardan bir tanesi Sevgili İsmail Akçay abi. Federasyon seçimlerinde kendisiyle Ankara’da tanışma şansına eriştim. Pırıl pırıl parlıyor gözleri. İsmail abi gibi isimleri bu projede yanımıza çekersek bu tür Olimpik branşların desteklenmesine ve gelişmesine öncülük edeceğiz diye düşünüyorum.”
“GALATASARAY’IN BU BAYRAĞI İLERİYE TAŞIMASI LAZIM”
Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özgür Kalelioğlu, sadece 2024 ile sınırlı kalmayarak sonraki süreçleri de kapsayan bir altyapı kurmayı amaçladıklarını ifade ederek şu konuşmayı yaptı:
“Biz yönetime gelmeden önce amatör branşlar, Olimpik branşlar, su sporları üzerine yaklaşık 8-9 aylık bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı yaparken 2024’ü hedefleyerek yaptık. Bütün altyapıları değiştirdik. Altyapı sporcularımız nasıl sıfırdan tekrardan eğitebiliriz, geliştirebilirizin planlarını projelerini yaptık. Akabinde de bütün ekiplerimizi bütün bu branşlarda yeniden yapılandırdık. Şu anda da yatırımlarımız devam ediyor. Polat Başkanın da dediği gibi benim içinden geldiğim bir camia, yüzmede milli takım forması giydim, Galatasaray kaptanlığını yaptım senelerce. Bizim dönemimizde bu imkanlar yoktu. Ben bırakalı 25 sene oldu. Türkiye’de hala daha bu Olimpik branşlara ihtiyacı olan, gereken özen gösterilmiyor. Bizim zamanımızda velilerimiz, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, abilerimiz bize destek veriyorlardı. Forma, Olimpiyat, Avrupa ve Balkan şampiyonası seyahatleri konusunda yardımcı olurlardı. Bir şekilde çark dönüyordu. Şimdi sponsorlar girmeye başladılar ama gerektiği mertebeye henüz gelmiş değil.”
“Benim babam da Galatasaraylı eski atlettir. O zaman da sistem yine kişilerin emekleriyle dönüyordu. Dünyada bu bambaşka bir seviyeye geldi. Bir numaralı Olimpiyat sporcusu Michael Phelps’ten tutun aşağıya kadar inebilirsiniz. Hepsinin kişisel veya kurumsal sponsorları var ancak bu şekilde kamplarını, sistemlerini idam ettirebiliyorlar. Bir gün Yönetim Kurulu toplantısında konuşuyorken bizim de bütün bu branşların başlangıcı, medarı iftarı olan Galatasaray’ın bu bayrağı bir ileriye taşıması lazım dedik. Galatasaray amatör branşlarda özellikle diğer kulüplerden veya şubelerden sporcu devşirerek, alarak veya kiralayarak değil, kendi sporcularını yetiştirerek bu noktaya gelmiştir. Yüzmede, yelkende, sutopunda, kürekte… Bu bizim önümüzdeki 5-10 seneye bir yatırım olsun, diğer kulüplerde buna örnek alsın. Sayın okçu kardeşimiz Mete Gazoz için yaşadıklarımız ortada. Aslında ne kadar basit ama ne kadar akılda kalıcı bir hikayesi oluştu dünya markası oldu. O bir örnek teşkil etsin bizler de bu yolda ilerleyelim. Şahıslar ve kurumlar olarak sporcularımızı destekleyelim. Sadece 2024 Olimpiyatları değil, daha sonraki süreçlerde de altyapıyı oluşturalım istiyoruz.”
“SPONSORLUK PAKETLERİ HAZIRLADIK”
Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Şener, sponsorların bu süreçteki önemine vurgu yaparak şu açıklamayı yaptı:
“Sponsorluk paketleri hazırladık hem bireyselde hem kurumsalda. Biz bunu milli duygularla yapıyoruz. Galatasaray’ın yetiştirdiği sporcuları milli duyguyla milli takıma yollamak üzere bu gelişimi sağlamak istiyoruz. Altın paketten, gümüş ve bronza kadar çeşitli sponsorluk paketleri kurumsal ve bireyselde hazırladık. Sporcunun hayatına dokunarak geliştirebiliriz. Bireyselde çok cüzi rakamlardan kişisel herkesin ödeyebileceği rakamlardan başlayıp kurumsal bir şirketin ödeyebileceği tüm takıma veya tüm şubeye sponsor olabileceği kadar paketlerimiz var. 500 Euro’dan, 200 bin Euro’lara kadar giden bir bedellerle paketler var. Özgür arkadaşımız şirketlerinden Marport bizim su sporlarının ana sponsorlarındandır. Marport kendi ticaretini denizden kazanıyor ve kazandığını Türkiye’nin milli duygularda gelişmesi için yeniden denizlere ve sporcuya veriyor. İyi bir etkileşim. Aynı zamanda da sporcunun mentörlüğünü yapıyor şirket veya bireysel olarak. Bu bizim paketleri de sporcuların mentörlüğü olarak düşünebilirsiniz. Bunun başarısından hep beraber faydalanacağız milli duyguyla. Yazın Tokyo Olimpiyatları’nda gözleri dolmayan yoktur. Biz bunu Galatasaray’da öncü olarak yapmak istiyoruz. Şampiyon olan, madalya kazanan sporcumuza kurumsal şirketler sponsor olduğu takdirde bunun başarısından da beraberce gururlanabileceği bir paketlerimiz var. Pazarlamasından birlikte yer almasına kadar. Mutlaka mentörlüğünü de yapmasını istiyoruz. Şirketlerin kendi değerleriyle beraber, sporcunun da o değerlerde gelişmesini istiyoruz. Bireysel olarak eski sporcusunuzdur, Galatasaraylısınızdır, destekte bulunmak istiyorsunuzdur, gerçekten Galatasaray elinden geldiğince tüm tesisleriyle, antrenörleriyle destek oluyor. Galatasaray’ın futbol dışında 1300 sporcusu, bu branşlarda da bahsettiğimiz Olimpik branşlarda da 700’e yakın sporcusu var. Biz maksimum dokunmak istiyoruz. Hedefimiz minimum 24 keşke daha fazla olsa. Sporcunun ulaşımından, beslenmesine kadar ilgilenilmesi gerekiyor. Sporcumuzun hayatına daha çok dokunarak daha çok hedefine odaklandırarak, başka şeyleri düşünmeyeceği bir düzeye getirerek sadece sporuna odaklanmasını istiyoruz. Bunun için de hem bireyselde hem kurumsalda ciddi destekler bekliyoruz.”
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, “Galatasaray Spor Kulübü’nü 2024 Olimpiyatları’na 24 sporcuyla katılma projesinden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Galatasaray’da çok ciddi bir atletizm altyapısı var. Türkiye Atletizm Federasyonu olarak diğer kulüpler gibi Galatasaray’ın atletizm altyapısına da destek veriyoruz. Amatör branşlara atılması gereken en önemli adımın Türk basınından atılması gerektiğini düşünüyorum. Sayfalarımızda olimpiyat gününe kadar sporcularımıza yer verebilsek 100 değil 200-300 kişiyle olimpiyatlara gideriz. Şampiyonlarımızı bile geldikten birkaç gün sonra unutuyoruz. Onların magazin veya spor alanında olsa da basında yer alması çocuklarımızı buralara fazlasıyla çekecek.” şeklinde konuştu.
Türkiye Olimpiyat Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, “Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi adına Galatasaray Spor Kulübü’nü Paris 2024 olimpiyat oyunlarıdan başlayarak 24 sporcu hedefi koymasından dolayı kutluyorum. Bu hedefi koymanız, sporcuların yanında olmanız, onlara destek vereceğinizi açıklamanız çok önemli. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olarak tebrik ediyoruz ve gönülden destekliyoruz. Olimpiyat Oyunları’na katılacak olan sporcularımız için kaynak yaratmak için en önemli yerlerden bir tanesi kulüplerimiz. O nedenle bugün Galatasaray Spor Kulübü'nün bu hedefini açıklaması bu kıvılcımı ateşlemesi ve sporcularımıza Paris yolunda desteğini açıklaması bizim için çok önemli. Hepimiz ne kadar çok birlikte çalışıp birbirimize destek olursak olimpiyat yolunda da başarılı olma yolunda da o kadar hızlı ilerleyeceğiz.” diye konuştu.
Türkiye Kürek Federasyonu İkinci Başkanı Murat Atay ise, “Öncelikle Galatasaray Spor Kulübü'nün böyle bir fikirle ortaya çıkması ve bütün Türkiye'deki bütün kulüplere örnek olması çok gurur verici bir şey. Olimpiyat sporcusu olmak sadece kısa süreli bir çalışma ile değil, sıfırdan başlayan eğitimle olur. Biraz önceki sunumda çok önemli bir-iki nokta vardı. Sporcu yetiştirmek, sporcu olimpiyata gitmeden önce sporcu yetiştirme ve bu başarı her zaman rekabetle ortaya çıkmakta. Federasyonların görevi de her zaman bu fikirde iyi niyetle milli formamızda ter dökecek olan sporculara destek olmak. Dolayısıyla ben tekrar teşekkür ediyorum ve kürek federasyonu adına her türlü desteği vereceğimizi iletmek isterim. Sadece Galatasaray olarak değil bütün kulüplerimize aynı derecede destek vereceğiz. Bu önderliği yaptığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah 2024'te bizim hedefimiz sadece kürek sporunda bile 24'ün üstüne çıkmak.” ifadelerini kullandı.