1 Nisan 2015 Çarşamba 10:46

Avrupa Kulüpler Birliği Toplantısı İsveç’te Yapıldı

Avrupa Kulüpler Birliği Toplantısı İsveç’te Yapıldı

Avrupa Kulüpler Birliği’nin (European Club Association - ECA) 14’üncü toplantısı 145 üyenin katılımıyla İsveç’in başkenti Stockholm’de yapıldı. İki gün süren toplantıda kulübümüzü Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sekreter Ebru Köksal temsil etti.

Toplantıda ECA ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) arasındaki mütabakat belgesinin yenilenmesi açıklandı. Bu yeni anlaşmayla 2018-2021 yılları arasındaki UEFA kulüp müsabakaları ve UEFA EURO 2020 de dahil olmak üzere taraflar arasındaki stratejik ortaklık güçlendi. Buna göre 2 ECA üyesi UEFA Yönetim Kurulu’na yönetici üye sıfatıyla girebilecek ve bu üyelerin oy hakkı olacak. 

Bu yeni mütabakat belgesine göre, kulüpleri veya kulüp yarışmalarını doğrudan etkileyen konuların karar alım aşamasında UEFA Kulüp Müsabakaları Komitesi’nin de hakları artmış oldu. 

Stockholm’deki toplantıda alınan bir diğer önemli karara göre de Euro 2020’de ilk kez kulüpler brüt gelirden pay alacak. Buna göre kulüpler yayın, ticaret ve bilet-ağırlama gelirlerden yüzde 8’lik bir pay alacak.

Toplantıda ECA ve UEFA devrimci bir paylaşımcı sistemine de imza attı. Buna göre kulüp müsabakaları ve finallerin bilet/ağırlama gelirlerinin dağıtılacak paylarında, UEFA Avrupa Ligi’nde oynayan, elemelere giren veya orta/küçük liglerde yer alan takımların öncelik sahibi olması kararlaştırıldı.   

ECA Başkanı Karl-Heinz Rummenigge konuya ilişkin “ECA hali hazırda oldukça yeni bir organizasyon ve bu ilerlemeler kulüpler arasındaki dayanışmayı güçlendiren, futbola bakışımızdaki sorumluluğumuzu artıran gerçek bir başarıdır” ifadelerini kullandı. 

Toplantıda ayrıca içinde ECA, FIFA ve oyuncu temsilcilerinden oluşan FIFA Profesyonel Futbol Departmanı kurulması konusunda da anlaşmaya varıldı. Buna göre uluslararası maç takvimi veya oyuncuların durumu/transfer statüleri hakkındaki değişikliklerde ECA söz sahibi olacak. FIFA Dünya Kupası’nda da kulüplerin payları yeni anlaşmayla üç katına çıkmış oldu.