22 Aralık 2010 Çarşamba 02:30

ULEB Eurocup K Grubu: Rakiplerimizi Tanıyalım

ULEB Eurocup K Grubu: Rakiplerimizi Tanıyalım

Galatasaray Cafe Crown, ULEB Eurocup E Grubu'nda dört galibiyet ve iki mağlubiyetle lider oldu. Turnuvada son 16 arasına kalmayı başaran takımımız, bir üst turda Asefa Estudiantes (F Grubu İkincisi, İspanya), CEZ Nymburk (G Grubu Birincisi, Çek Cumhuriyeti) ve Pepsi Caserta (H Grubu İkincisi, İtalya) ile K Grubu'nda eşleşti.

Galatasaray Cafe Crown'un grubundaki takımlar hakkındaki bilgiler ise şu şekilde:

Asefa Estudiantes - İspanya
Madrid’in önemli spor kulüpleri arasında yer alan Estudiantes, 1948 senesinde bir grup öğrenci tarafından kuruldu. Son yıllarda sponsorluk anlaşmaları nedeniyle sıkça isim değiştiren (Adecco Estudiantes, MMT Estudiantes) BC Estudiantes, 2009 senesinden bu yana Avrupa’daki organizasyonlarda Asefa Estudiantes adıyla yer alıyor.

İspanya Basketbol Ligi’nin 1955 senesindeki ilk uzun soluklu sezonunda yer alan altı takımdan biri olan Estudiantes, aralıksız olarak en üst seviyede oynamaya devam etti. Lig tarihinde şampiyonluğu bulunmayan altın sarılı-mavili ekip, 1962-63, 1967-68, 1980-81 sezonunda kupayı finalde kaybetti. 2004 senesinde mutlu sona çok yaklaşan Estudiantes, final serisinde Barcelona’ya beş maç sonunda elenmişti. Estudiantes’in müzesinde üç İspanya Kupası bulunuyor: 1962-63, 1991-92 ve 1999-2000.

Antrenörlüğünü İspanyol Luis Casimiro’nun yaptığı Estudiantes, İspanya Basketbol Ligi ACB’de geçtiğimiz sezon yedinci sırada yer aldı. Otuz dört hafta sonunda 19 galibiyet alan Casimiro’nun takımı, playoff aşamasında Caja Labarol’a iki maçta da kaybetmekten kurtulamadı. Sezon sonunda Juan Carlos Navarro, Ricky Rubio, Erazem Lorbek ve Tiago Splitter ile birlikte yılın en iyi beşine seçilen 24 yaşındaki forvet Carlos Suarez ise yaz mevsiminde ezeli rakip Real Madrid ile anlaştı.

Estudiantes, bu sezon ULEB Eurocup F Grubu’nda Benetton Basket Bwin (İtalya), PAOK BC (Yunanistan) ve Chorale Roanne (Fransa) ile mücadele etti. Grup maçlarına iki galibiyetle başladıktan sonra üç hafta boyunca kaybeden İspanya temsilcisi, son maç gününde Chorale Roanne karşısında kazanarak PAOK’un önünde averajla ikinci oldu.

ULEB Eurocup F Grubu
88:77 – PAOK BC
93:89 – Chorale Roanne (D)
71:80 – Benetton Treviso Bwin
72:79 – Benetton Treviso Bwin (D)
72:77 – PAOK BC (D)
87:60 – Chorale Roanne

Asefa Estudiantes’in ULEB Eurocup F Grubu maçlarında en skorer ismi ortalama 14,2 sayıyla Hernan Jasen oldu. Ribaund kategorisinde ortalama 6,2 ile Niklas Caner-Madley’nin öne çıktığı Estudiantes’te Jayson Granger, ortalama 4,3 asist katkısı verdi.  Estudiantes, 16 takımın bulunduğu ACB’de 12 hafta sonunda beş galibiyetle 14. sırada. Casimiro’nun takımı, ligin 10. haftasında Real Barcelona’yı 63-62’lik skorla mağlup etmeyi başarmıştı.

İstanbul’daki 1992 Eurolague Final Four’unda boy gösteren Estudiantes’te tarih boyunca Alberto Herreros, Alfonso Reyes, Felipe Reyes, Sergio Rodriguez ve Ricky Winslow gibi önemli oyuncular forma giydi.

CEZ Nymburk - Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti Ligi’nde (NBL) son yedi seneyi (2003-10) domine ederek şampiyonluklar kazanan CEZ Nymburk, ülkenin en eski basketbol kulübü. Mazisi 80 yıl önceye dayanan kulüp, tarihinin en başarılı günlerini yaşıyor.

CEZ Nymburk, 1997 yılında üçüncü lige yükseldi. Üç sene sonra ülkesinde en üst seviye basketbola hazır olduğunu kanıtladı. 2002-03 sezonunda finalde kaybedilen şampiyonluk ise takip eden yedi yıl boyunca telafi edildi. Geçtiğimiz sezon 44 maçın 40’ını kazanarak mutlu sona ulaşan Çek temsilcisi, yeni sezonda kendi liginden ayrılarak altı farklı ülkeden (Slovenya, Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti) toplam 14 takımın bulunduğu Adriyatik Ligi’nde mücadele etmeye başladı.

CEZ Nymburk, sezona Turkish Airlines Euroleague için ön eleme turu maçlarıyla girdi. Belçika’nın Charleroi takımıyla eşleşen Çek takımı, deplasmandaki ilk maçtan 79-68’lik skorla mağlup ayrıldı. Rövanşta ise iki sayılık galibiyet (73-71) yeterli olmadı.

Antrenörlüğünü Ronen Ginzburg’un yaptığı Nymburk, ULEB Eurocup’a geçerek G Grubu’nda Cajasol Sevilla (İspanya), VEF Riga (Letonya) ve Hapoel Jerusalem (İsrail) takımlarıyla eşleşti. CEZ Nymburk, gruptaki son iki maçını kazanarak toplam dört galibiyetle rakiplerinin önünde yer aldı. Ve grup lideri olarak bir üst tura yükselmeyi bildi.

ULEB Eurocup G Grubu
77:93 – Cajasol Sevilla
85:75 – VEF Riga (D)
73:67 – Hapoel Jerusalem
82:91 – Hapoel Jerusalem (D)
89:68 – Cajasol Sevilla (D)
90:79 – VEF Riga

CEZ Nymburk’un ULEB Eurocup G Grubu maçlarında en skorer ismi maç başına 15,2 sayıyla oynayan Chester Simmons oldu. Ribaund kategorisinde ortalama 5,6 ile Vladimir Stimac’ın öne çıktığı Nymburk’ta Radek Necas, ortalama 3,5 asistlik katkı sağladı.

CEZ Nymburk, Adriyatik Ligi’nde 12 hafta sonunda aldığı beş galibiyetle 11. sırada bulunuyor. Çek temsilcisi, ligdeki son beş maçında sahadan mağlup ayrıldı. Galatasaray Cafe Crown’un Slovak yıldızı Radoslav Rancik’in de 2005 ila 2008 yılları arasında formasını giydiği CEZ Nymburk, iç saha maçlarını 10.300 kişilik CEZ Arena’da yapıyor. Çek takımı, ilk turdaki üç maçını ortalama 3356 taraftar önünde oynadı.

CEZ Nymburk, Prag’ın 45 kilometre doğusunda ve Labe Nehri’nin kenarında yer alan Nymburk şehrini temsil ediyor.

Pepsi Caserta - İtalya
İtalya’nın köklü basketbol kulüplerinden Pepsi Caserta, 1951 senesinde S.C. Juventus Caserta ismiyle kuruldu. 1998’den bu yana JuveCaserta Basket olarak bilinen kulüp, sponsorluk anlaşmasından dolayı büyük organizasyonlarda Pepsi Caserta adıyla yarışıyor.

Serie-A’daki tek şampiyonluğunu 1990-91 sezonunda kazanan siyah-beyazlı takım, 80’li yıllarda İtalya Basketbolu’nda söz sahibi olmuştu. 1982 ila 1986 yılları arasında Karadağlı Bogdan Tanjevic’in çalıştırdığı Pepsi Caserta, 1985-86 ve 1986-87 sezonunda şampiyonluğu final serisinde kaçırdı. 1987-88 sezonunda kazanılan İtalya Kupası, 1984 ve 1989 senesinde finalde rakiplere kaptırıldı. Tanjevic, 1986’da hem İtalya Ligi’ni, hem Koraç Kupası’nı final aşamasında ABD’li antrenör Dan Peterson’un Milanosu’na kaybetti.

İtalya temsilcisi, yaşadığı ekonomik kriz sonrasında Serie-A2’ye düştüğü 1993-94 sezonundan bu yana Avrupa arenasında yer almıyor. Pepsi Caserta, 2008-09 sezonu öncesinde ise uzun sürenin ardından Serie-A’ya yükseldi. Ve 13. olarak tamamladığı ilk sezonun ardından 2010’da ikinci sırada yer alarak Turkish Airlines Euroleague için ön eleme turunda mücadele etme hakkı kazandı. Stefano Sacripanti’nin çalıştırdığı Pepsi Caserta, bu aşamasında Rusya’nın Khimki takımıyla karşılaştı. İtalya’daki ilk maçta güçlü rakibine 77-74 kaybeden siyah-beyazlı ekip, deplasmandaki mücadeleden de 85-66’lık skorla mağlup ayrılarak ULEB Eurocup gruplarına geçiş yaptı.

Pepsi Caserta, ULEB Eurocup H Grubu’nda Alba Berlin (Almanya), Krasnye Krylia (Rusya) ve Anwil Wloclawek (Polonya) takımlarıyla eşleşti. Altı maç sonunda üç galibiyet alan İtalya temsilcisi, namağlup Alba Berlin’in ardından ikinci sırayı alarak üst tura yükseldi.

ULEB Eurocup H Grubu
85:78 – Krasnye Krylia (D)
87:79 – Anwil Wloclawek
73:79 – Alba Berlin
62:79 – Alba Berlin (D)
94:67 – Krasnye Krylia
71:81 – Anwil Wloclawek (D)

Pepsi Caserta’nın ULEB Eurocup H Grubu maçlarında en skorer ismi ortalama 15,8 sayıyla oynayan Fabio Di Bella oldu. Ribaund kategorisinde ortalama 5,6 ile Jumaine Jones’un öne çıktığı Caserta’da Timoty Bowers, takımına her maç ortalama 3,3 asist katkısı verdi.

Pepsi Caserta, 16 takımın bulunduğu Serie-A’da 10 hafta sonunda dört galibiyetle 12. sırada yer alıyor. Sacripanti’nin takımı, ULEB Eurocup’ın ilk turunda Galatasaray Cafe Crown ile aynı grupta yarışan Bennet Cantu’yu sezon içinde 73-65 yenmişti (Cantu, ligin üçüncü sırasında konumlanmış durumda). Pepsi Caserta, geçtiğimiz hafta sonu ise Fabie Shoes’u uzatma devresi sonunda 89-87’lik skorla mağlup etmeyi başardı.

İtalya’nın güneyindeki Campania bölgesinde bulunan ve Napoli’ye sınırı olan Caserta, bir basketbol şehri olarak kabul ediliyor. 1982 yılından bu yana iç saha maçlarını 6387 kişilik Palamaggio’da oynayan Pepsi Caserta’da 5 (Fernandinanho Gentile), 6 (Paolo Mercaldo ve Vincenzo Esposito) ve 18 (Oscar Schmidt) numaralı formalar emekli ayrılmış durumda.