21 Şubat 2018 Çarşamba 17:40

Yener İnce’den açıklamalar

Yener İnce’den açıklamalar

Galatasaray Futbol Takımı Doktoru Yrd. Doç. Dr. Yener İnce futbol takımı oyuncularımızın son günlerde speküle edilen sakatlıkları ve rahatsızlıkları ile ilgili olarak Galatasaray Televizyonu'ndan Deniz Gülen'e açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Yener İnce, Kasımpaşa maçında kısa süreli baygınlık geçiren Bafetimbi Gomis hakkında şu ifadeleri kullandı: 
 
“Kasımpaşa maçında bizim alışık olduğumuz, bütün detaylarıyla bildiğimiz ama televizyon ekranlarında izleyenlerin alışık olmadığı bir görüntü vardı. Gomis, İstanbul'a ilk ayak bastığında bir basın toplantısı yapmış ve toplantıda bunları yaşayabileceğimizi söylemiştik. Oyuncu ile yaptığımız araştırma, hem Paris hem  İstanbul'da yaptığımız tüm hastane muayeneleri neticesinde ve konuştuğumuz kardiyolog ve nörologların ortak kararı vazovagal senkop hastalığındaki oyuncunun her an bu bayılmayı yaşayabileceğiydi. Saha dışında, antrenmanda, saha içinde ne yapacağımıza dair senaryolarını yazdığımız ve hazırlıklı olduğumuz bir tabloydu..."
 
“Gomis, İstanbul'a geldiğinde verdiğim demeçte bunların hepsinin normal olduğunu ve olabileceğini söyledim. Kasımpaşa maçında bir olay yaşandı ve maçın akışı içinde bir karar verildi. Karar üzerine çok fazla spekülasyon yapılıyor. Konuyla ilgili lisans sahibi insanlarla bu konuyu detaylıca tartışabilirim. Konu o kadar teknik ve tıbbi bir konu ki bununla ilgili anormal bir bilgi kirliliği var. Konuşan insanların çoğu 'Bence...' şeklinde başlayan cümleler kuruyorlar. Tabii bu 'bence' veya 'sence' olmuyor. Gomis'in o anda oyundan çıkmasını arzu ettim, ısrar da ettim. Zira kalan sürede kendisini nasıl hissedeceğini bilmiyordum. O da bana çok iyi hissettiğini, sıkıntı olmadığını ve devam etmek istediğini söyledi. Bu tıbbi bir karar. Tıbbi bir karar olarak; vazovagal senkop hastalığında oyuncunun dinlenme yerine egzersiz sürdürmesi tercih edilir. Gomis'in kendi hayatındaki bu deneyimleme belki 40'ın üstünde. Burada adres göstermek istemiyorum ama birçok yerde Gomis bu hastalığı aynı biçimde yaşayıp aynı biçimde de devam etti. Biz, deneyimimiz, tıbbi gerçekler ve oyuncunun arzusu bir araya geldiğinde devam edilmesi yönünde karar verdik. Karar tamamıyla sağlık ekibine aittir. Bu karar ile ilgili ‘Oyuncu istese de şöyle yapılması lazım’, ‘Teknik ekip şöyle bir karar vermeli’ tarzındaki spekülatif konuşmalar rahatsız edici. Çünkü bu karar çok önceden verilmiş bir karar. Gomis bayılırsa, tüm yaşamsal fonksiyonları, vital bulguları yerindeyse ve biz buna kanaat getirirsek, oynayabileceğini kendi arzusuna da bağlı olarak bir kenarda tutuyoruz. Tıbbi bir karar olduğu için bizim inisiyatifimizde olan bir karar. Kaldı ki vazovagal senkop hastalığı sadece futbolcularda yok. Doktorlarda da var. Ameliyat esnasında bayılıp ayıldıktan sonra sterilizasyonunu sağlayıp ameliyata devam eden doktorlar bile var. Her meslek grubunda aynı şekilde. Burada egzersizin devam etmesi hastalığın tekrar ortaya çıkmasının önündeki bir engel."
 
"Bu bayılma olayından sonra da her seferinde olduğu gibi tüm hastane raporları tekrarlandı. Tüm tetkikleri tekrar ettik. Bu 40 kere yapılmış, hep aynı sonuca varılmış, yine aynı sonuca vardık. Dün de hem hocamız da çok net bir şekilde ‘Tekrar o raporlar gelmeden yeniden bir maça çıkmasına izin vermem’ demişti. Onun üzerine tekrar yaptırdık bu tetkikleri ve aynı sonuca vardık. Bugün de bayılsa 3 dakika sonra çıkıp idman yapmasında bir sakınca olmadığına dair elimizde Türkiye'nin en yetkili kardiyologlarından alınmış raporumuz var.  Türkiye'nin bu konuda en yetkin nörolog ve kardiyologlarından oluşan ciddi bir konsültasyon daha yapıldı. Konunun speküle edilmesi Gomis’e yardım etmiyor aksine bizleri, özellikle Gomis'i daha çok strese sokuyor. Aslında Gomis hepimizden daha rahat. Çok fazla deneyimlediği bir şey olduğu için, birkaç yerde daha aynı biçimde maça devam edebilecek düzeyde olduğu için kendisi bizden çok daha fazla güvene sahip bu konuda." 
 
"Benim orada 'Hayır' deyip hocaya 'Asla olmaz' deme şansım da var. Ama böyle bir şeye inanmadığım için, o gün orada oyuna devam ederse hiçbir sıkıntı olmayacağına inandığım için böyle bir karar verdik. Bu kararı verirken de o anki ruhsal durumumuzla değil, geçmişten gelen çok ciddi bir araştırmanın sonucu olarak verdik. Bazı arkadaşlarımız 'Bence şöyle olmalıydı' diyebilirler. Saygı duyuyorum. Hiçbir fikre ben tamamen karşı çıkmam ama bu fikre ulaşabilmek için çok ciddi bir bilgiye sahip olmak lazım."
 
"St.Etienne'de altyapı oyuncusuyken kendisini takip eden, bu hastalıkla ilgili ilk teşhisi koyan doktordan başlayarak, göründüğü tüm doktorlarla çok uzun bir konsültasyon yaparak buraya geldik. Şimdi de bu konuda Türkiye'de çok yetkin olan profesör düzeyinde birden çok, belki 8-10 tane konsültasyon sonrasında bugün oynamasına izin verdik. Bugün bayıldıktan sonra aynı biçimde aynı konsültasyonlara devam ediyoruz. Bu hem oyuncuyu riske etmemek için hem de teknik ekibin bu konuda rahatlamasını sağlamak için. Maç devam ederken oyuncunun bu şekilde tekrar kalkıp oynaması ilk kez olmuyor. Vazovagal senkop hastalığını gerçekten bilen hekim arkadaşlar da anlayacaktır ki çoğunlukla buralarda egzersizin devamını öngörürüz. Bundan sonra da bu konuyla ilgili yorulmasını ve Gomis’in daha çok üstüne gidilmesini istemiyorum. Hakikaten bunu biz belki ilk kez yaşıyoruz ama o 40 kere yaşamış ve şimdi 'yeter artık' noktasında...”
 
Yener İnce, kalecilerimizden Cedric Carrasso, Serdar Aziz, Jason Denayer ve Fernando Reges’in son durumlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
 
“Cedric'in iç menüsküsünde bir yırtık var. Onu ameliyat ettik, operasyon gayet güzel geçti. Bugün taburcu oldu ve bir sıkıntısı yok. Çok kısa sürede, yaklaşık 2-3 hafta içerisinde idmanlara başlamasını planlıyoruz."
 
"Serdar, penaltı pozisyonu sonrası maç esnasında dizinde esnemeden dolayı bir ağrı hissettiğini söyledi. Yapılan muayene ve MR'larında korkulacak bir şey yok. O nedenle idmana takımla birlikte çıkıyor."
 
"Denayer ciddi bir sakatlık geçirdi. Arka adalede üçüncü derecede bir yırtık... 2 aya kadar, belki daha uzun sürebilen bir sakatlık. Ama daha erken dönebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün düz koşulara başlatıyoruz. Ama 'idmana çıkacak' olarak algılanmasın. Sadece süreci değerlendirebilmek ve test edebilmek için... Daha sonra gelecek olan sonuca göre konuşabiliriz."
 
"Fernando için bizim söylemediğimiz tarihler ve hiç konuşmadığımız konular üstünden çok fazla spekülasyon oldu. İç yan bağında tama yakın yırtık var. Bu genelde cerrahi gerektirmeyen, ameliyatsız çözebildiğimiz bir süreç. Ameliyat etsek, sezonu kapatma riski vardı. Ameliyatsız da olsa normal süreleri 10 ila 12 haftayı bulabilen bir sakatlık bu. Burada bağın iyileşmesinden sonra ağrı kontrolünün doğru yapılıp oyuncunun saha içinde oynayabilir hale gelmesi gerekiyor. Çok şükür bağı iyileşti. 7. haftasındayız... Beklenenden daha erken bir tarihte aslında aramızda olacak. Çok ciddi çabaladı ve verdiğimiz programı tamamen uyguladı.  Antrenmanda gözlemlenecek. Ne kadar erkene çekebilirsek sağlığını riske etmeden çekeceğiz…”